Hodnocení sezony 2019/20

27.03.2020 13:54

Obecné hodnocení činnosti týmu:

Přinášíme tradiční hodnocení sezony, která byla sice velmi krátká a skončila výrazně dříve, než měla, ale i tak byla více než úspěšná. Jako tým jsme dlouhodobě stabilizovali počet aktivních členů okolo stovky a podařilo se nám sehnat díky sponzorům, aktivitou jednotlivých členů, pořádáním závodů, soustřední a sbírkou na hit hit, dostatek finančních prostředků na celou sezonu. Sice jich máme ze všech českých týmů ve Visma Ski Classics výrazně nejméně, ale i tak jsme pouze s českými závodníky dokázali dosáhnout těch nejlepších výsledků. Zvládli jsme uspořádat celkem 8 soustředění (SMT tour na silničních kolech, kolečkové lyže v Meranu, kolečkové lyže a in-line s dětmi na Lužických jezerech, kolečkové lyže v okolí Bedřichova, Mallorca na kolcích, týmové setkání v Bedřichově, Sjusjoen na běžkách a Mísečky na běžkách). Jedno soustředění bylo kvůli pandemii zrušeno - závěrečné jarní s karnevalem na Jizerce. Dále jsme společně absolvovali 13 závodních víkendů v ČR i ve světě, kde jsme pro členy týmu zajistili ubytování, servis lyží a startovní čísla s občersvováním (La Sgambeda, La Venosta, Nightlightmarathon, Kaisermaxmillianlauf, La Diagonela, Marcialonga, Toblach-Cortina, Jizerská 50, Jelyman, Šumavák, Karlův běh, Bieg Piastow a Vasaloppet). Další 3 závody byly bohužel kvůli pandemii zrušeny - Birken, 220 km, Reistadlopet a Levi. Náš tým také dokázal  sám uspořádat 6 velkých závodů (BoBokolo na 90 km, Kristýna 30 km na kolcích, MČR 12 km výjezd na Ještěd na kolcích, BoBoběh na 1, 10 a 30 km, Doublelight ve dvojicích 26 km na běžkách a BoBoloppet na 9 a 90 km na běžkách). Zároveň bylo hned několik našich členů hosty sportovních pořadů na ČT Sport, kde věcně a spolehlivě pomohli komentovat sportovní přenosy. V neposlední řadě je potřeba vyzdvihnout, že se nám podařilo rozjet pro děti pohybovou všestranku, která má úspěch a budeme v ní určitě pokračovat. Zde patří velké díky Kače Hlavové, která se o ní stará. A pak tu je také spousta těch dílčích radostí jako jsou týmové svatby nebo nová týmová mimina.

Hodnocení závodů Visma Ski Classics:

Byla to naše již devátá sezona v nejprestižnějších závodech světa na běžkách a hned v úvodu je potřeba vyzdvihnout, že ač složeni pouze ze závodníků z ČR, tak jsme dokázali v celosvětové konkurenci vybojovat 11. místo v celkového hodnocení týmů z 35 (nejlépe jsme byli 5., když za nás jezdila Katka Smutná a Standa Řezáč). Cílem bylo být do 15. místa a tak to 11. bereme všema deseti. Navíc jsme ve všech závodech byli vidět a naši závodníci byli většinou i nejlepšími Čechy (Jiří Pliska, Vašek Sedláček a Karolína Grohová), zejména pak na domácí Jizerské 50.

Hodnocení Ski-tour, Efisan Skiroll Classics a BoBoloppet:

Seriál Ski-tour je naším největším seriálem tuzemských závodů a nám se podařilo opět vyhrát, což bylo naše již 6. vítězství (jen jednou jsme byli kvůli nemoci jedné závodnice druzí). Slavíme zde tradičně vítězství i v jednotlivcích a to jak v mužích (Vašek Sedláček) tak v ženách (Lenka Blažková). Jediný náš letní seriál na kolečkových lyžích se stal také našim triumfem, když jsme vyhráli týmovou soutěž a Jenda Svoboda vyhrál veterány, když nebyl ani v jednom ze závodů poražen. BoBoloppet je naším nejtěžším a nejdelším dálkovým během v ČR na 90 km, který zároveň pořádáme. I zde máme dva jasné vítěze, celkového v podání Fandy Landy, tak klasika Michala Sedláčka.

Hodnocení členů race teamu A:

Členové A týmu měli za úkol reprezentovat náš tým co nejlépe v seriálu Visma Ski Classics a ve zbytku volna vypomoct se seriálem Ski-tour a Efisan Skiroll Classic v ČR. To se myslím povedlo ve všech směrech. Jiří Pliska potvrdil na několika závodech pozici současně nejlepšího českého laufaře a ač se to zdá být nemožné, tak dokázal v této sezoně ještě zrychlit a výrazně se přiblížil nejužší světové špičce. Za zmínku stojí hlavně jeho 19. místo na Marcialonze a 21. místa na Jizerské 50. Vašek Sedláček udělal za rok také obrovský pokrok a vysněné výsledky se také konečně dostavily v podobě 31. místa na Vasaloppetu nebo 28. místa na Jizerské 50 a k tomu jako bonus vítězství v seriálu Ski-tour. Třetí do party zkušených byl Pavel Janeček, který se také dokázal zlepšit a odměnou mu je druhé místo ve Ski-tour a 44. místo na Jizerské 50. Posledním nominovaným byl Míra Rypl, který přišel jako naše nová posila díky spolupráci s Lukášem Bauerem a jeho letošní cíl byl hlavně sbírat zkušenosti s dálkovými běhy, kde si sám vyzkoušel, jak těžké je se zde prosadit. Jeho hlavní dva závody sezony se bohužel nejeli. V holkách je naší jistotou Kája Grohová, která když za to vezme a má svůj den, tak je sakra blízko špičce, jako třeba v Seefeldu na 12. místě nebo na Vasaloppetu na 15. místě. Kája je už druhou sezonu jasně nejlepší Češkou seriálu za královnou Kačkou Smutnou. Kačka Moravcová si prvně zkusila kombinaci Ski Classics a dvou dětí, což není úplně jednoduché. V některých závodech nás Kačka mile překvapila (26. místo v Seefeldu), jinde zase měla mezery a o půlku sezony bohužel přišla kvůli nemoci. Poslední do party byla Anička Marie Hejná, která má za sebou svoji první ostrou sezonu a poněkud tvrdé setkání s realitou, nicméně sama ví, na čem ještě musí zapracovat, aby se přiblížila světu, a my věříme, že to půjde.

Hodnocení členů race teamu B:

Členové B týmu byli zálohou pro Visma Ski Classics, kdyby někdo onemocněl a jejich hlavním úkolem bylo sbírat zkušenosti na závodech v ČR a na pár vybraných v zahraničí. Adam Matouš přišel jako nováček a velmi nás potěšil svým potenciálem, který v něm dřímá. Občas mu chybělo jen hrozně málo k super výsledkům a když na sobě bude nadále pracovat, má před sebou dobrou laufařskou budoucnost. Jeho parťák z Jilemnice Honza Čech má za sebou takovou neurčitou sezonu, kdy se mu dařilo i nedařilo a brzdilo ho také trochu zdraví, ale i Honza, když bude chtít a bude na sobě tvrdě pracovat, se může hodně zvednout. Michal Sedláček je už oproti výše zmiňovaným skoro veteránem, však s velmi dobře vyladěným motorem, což prokázal opět vítězstvím na BoBoloppetu nebo 91. místem na letos přetěžkém Vasáku. Bohužel přišel o vrchol sezony (závod na 220 km). Ondra Marek je také zkušený harcovník, který pravidelně sbírá body na Ski-tour a je schopný kdykoli za kluky naskočit. Posledním zařazeným v race teamu byl letos Matyáš Albrecht, který nás bohužel absolutně zklamal svým přístupem a to jak k týmu jako takovému, tak k tréninku i závodění. V holkách se hodně zvedla Lenka Blažková, která dříve občas jezdila pod svoje možnosti, ale letos jí to začalo vycházet, podařilo se jí vyhrát Ski-tour a na Jizerské 50 dojela 18. Lada Lanková se už od léta potýkala s jedním zdravotním problémem za druhým, přesto se však dokázala připravit a vybojovat pro nás cenné body i stupně vítězů v nejednom závodě. Zuzka Kocumová se vracela po mateřské a jak je jejím dobrým zvykem, nespokojila se s jiným než umístěním na bedně, takže se máme příští rok na co těšit. Terka Tužilová si bohužel prožila smutnou sezonu, kdy ji zabrzdilo už v létě rozsáhlé zdravotní omezení, které ji do závodní stopy během zimy nepustilo. Terce ale chuť lyžovat naštěstí zůstala a tak s námi aspoň chodila na tréninky a pomáhala nám při závodech.

Hodnocení servisu:

Servis pro nás už dlouhodobě zajišťuje jeden z našich partnerů Skiservis Mára a tak jsme na jeho služby sázeli i letos. Jak už to tak u servisu bývá, byly závody, kdy to bylo exceletní (Marcialonga nebo Jizerska 50) a bohužel i závody, kdy se nám to zase tolik nepovedlo (La Diagonela). Přesto si myslím, že se servis letos také dokázal zvednout a zapracovat na zlepšení, což je pozitivní a doufáme, že se v podobném duchu povede i v následující sezoně, kdy i přes současnou krizi potvrdil Skiservis Mára svoji podporu týmu.

Závěr a vize:

Náš tým není jen o závodnících race teamu, ale o každém členovi, ať už nám pomáhá s občerstvením, stará se o nás, pomáhá pořádat závody, chodí si s námi zalyžovat nebo vyhrává v jiných disciplínách a v tom je ta krása a neskutečná vniřní síla týmu. Je tu šance se něco přiučit při společných trénicích nebo soustředěních, dostat se na věhlasné světové závody nebo prostě jen zažít srandu ve sportovní partě. Samozřejmě to hlavní, co nás spojuje, je sport a s tím souvisí samozřejmě i kvalitní a hodnotné výkony, u některých zapsané ve výsledcích, u druhých zase třeba jen zaryty pod kůží. Pevně věřím, že se se všemi budeme potkávat i nadále a že po konci všech karanteních opatření si jako první půjdete všichni pořádně zasportovat. V neposlední řadě bych hrozně rád poděkoval Dífce za pomoc a tolerabci a také všem našim dosavadním partnerům: Silvini, Madshus, Swix, Synop, Skiservis Mára, Enervit, Romik, Karel, Jaromír, Michal S., Holubář, Jenda, Báťa, Mára a členům týmu SMT za podporu, trpělivost a štědrost. Snad bude naše spolupráce pokračovat i nadále.