Druhý závod Visma Ski Classics - Toblach - Cortina

26.01.2021 00:28

Druhý závod Visma Ski Classics byl umístěn do Itálie do oblasti Dolomit a měl se jet v sobotu z Toblachu do Cortiny. Ve středu jsme museli kompletně všichni na předodjezdové testy na Covid a ve čtvrtek hurá na jih. Přivítalo nás krásné husté sněžení, které zapříčinilo, že se závod v pátek v podvečer přeložil až na neděli a to jak pro elitu, tak pro popular race, neboť hrozily laviny. Tím pádem došlo i ke zkrácení trati na 38 km, respektive na 30 km. A co jsme nakonec po nočním testování mazali? Náš tradiční partner servisu je Skiservis Mára a co jsme mazali na závod, se dozvíte kliknutím na odkaz - speciální díky Štěpánovi a Pilzikovi.

Jako první se vydaly na trať už v 8:10 ráno holky a jako vždy jela výborně Kája Grohová, které to sice hned na extra rychlém začátku trochu ujelo, ale pak už bojovala a dojela jako druhá češka na výbroném 18. místě. Helča Erbenová-Karásková neměla zrovna nejlrychlejší lyže, přesto se s tím prala statečně a dojela na 32. místě. Dvě místa za ní pak skončila Anička Marie Hejná. Kluci se vydali na trať až po dojezdu žen v 10:30 a i zde se od samého začátku až do cíle jeli naprosté kule. Na startu nezaváhal Jirka Pliska, kterému se podařilo udržet až do sprintu v Toblachu na stadionu v čelní skupině a do druhého kola najížděl spolu s Tord Asle Gjerdalenem v souboji o 14. místo. Skupina se nakonec v posledním kopci rozdrobila a Plizi dojel opět jako nejlepší čech na 19. místě, kdy vyrovnal svůj nejlepší výsledek ve Visma Ski Classics z loňské Marcialongy. Vašek Sedláček zůstal bohužel zavřený na startu na úzké trati za pomalejšími jezdci a ty skupiny, kde chtěl být, mu bohužel ujely. Nic nevzdal, hoblohoval a dojel na 48. místě. Záda jim kryl ještě Michal Sedláček, který ve finiši předčil i loňského mistra republiky Míru Rypla a dojel si tak pro 69. místo. V týmech jsme si o jedno místo pohoršili, ale i tak jsme zatím na neuvěřitelné 10. příčce z 35 týmů, čímž stále držíme náš cíl, být do 15. místa celkově (v lepší první polovině). Já osobně jsem s výsledky všech opět spokojen, je mi líto Vaška, který má navíc a věříme, že se mu v průběhu sezony ještě všechno sejde, stejně tak u Helči čekáme, že to zvládne ještě rychleji. Už příští víkend nás čeká slavná Marcialonga na 70 km.

V Toblachu mohli závodit i závodníci mimo Visma Ski Classics = popular race a bylo to super a úplně v pohodě. Každý závodník musel na místě u prezentace na Antigen test a když vyšel negativní, tak dostal číslo, náramek na ruku a mohl závodit. U vstupu na stadion se kontrolovalo, zda má každý náramek a náhodně se měřila teplota do 37,5 °C. V cíli pak byla nutná (stejně jako na startu do 1 minuty předem) rouška a místo pasta paarty byla letos taška plná jídla a pití. Nám se navíc dařilo v samotném závodě. V ženách byla 3. Kamila Bořutová, v mužích pak v kategorii 3. Vašek Fiala, 3. Luboš Krjeza a 5. Jenda Vojík, takže jsme neporušili tradici a domů jsme vezli kýtu a kilo jablek.